Direktkval till Cosplay-SM 2020

Dag: Fredag den 13:e september

Tid: 21.00-22.00

Ansvarig: Sam Anlér

Max antal deltagare: 15

Förbedömning: Förbedömningsrum för tävlande

Omklädning/förvaring för deltagare: Omklädningsrum för tävlande

Obligatorisk repetition på scen: Fredag 13:e september, 11.00-13.00 

Samlingsplats innan showen: Vid scenen

 

Vi är stolta över att presentera Comic Cons direktkval till Cosplay-SM 2020! Vinnaren i tävlingen går direkt vidare till finalen av Cosplay-SM 2020 där hen tävlar mot 9 andra deltagare om titeln som “Svensk mästare i Cosplay". Läs mer om tävlingen på den officiella hemsidan! Denna tävling är en performancetävling, vilket innebär att deltagarna gör ett framträdande på scenen som är ca. 2 min långt. Bedömningen består av två moment; en förbedömning där hantverket granskas, och en showbedömning som granskar dramaturgin i framträdandet, samt hur deltagaren skapat sin dräkt med sitt framträdande i åtanke.

I Comic Cons Cosplay-SM tävling finns det en första och andra plats

Första pris                                                       

-Finalist i Cosplay-SM 2020

-Pokal

-Diplom

 

Andra pris

-Golden ticket till Cosplay-SM 2020 (en möjlighet att kvala in till Cosplay-SM)

-Pokal

-Diplom

 

Regler för deltagande i tävlingen:

 • Tävlande behöver skicka in en fullständig anmälan via följande formuläret för att delta i tävlingen.
 • Tävlande måste uppträda sportsligt mot de andra tävlande, domarna och funktionärerna.
 • Framträdandet får inte vara kortare än 1 minut och 30 sekunder, och ej överskrida 3 min-gränsen.
 • I sitt framträdande får alla tävlande ha en assistent som hjälper till under uppträdandet, men ett performance kan bara ha en som tävlar.
 • Tävlande måste ha gjort sin dräkt själv från grunden. Modifierade plagg tillåts ej. Skor, strumpbyxor, underkläder och peruker är undantagna från denna regel.
 • Tävlande skall ha gjort merparten av sin rekvisita och sina vapen/accessoarer på egen hand. Det är tillåtet att ta hjälp av andra under skapandet, men detta ska då vara kommunicerat till domarna under bedömningen.
 • Den tävlande måste själv kunna bära hela dräkten och alla tillhörande props på och av scenen, om denne inte har med en assistent.
 • OCs (Original Characters) är ej tillåtna. Tävlande får bara delta med en fiktiv karaktär som har en publicerad förlaga.
 • Det är tillåtet att göra genderbends-, gjinka- (mänsklig version) och fan art-versioner av en karaktär så länge karaktären som ligger som grund för den har en publicerad förlaga.
 • Det är bara tillåtet att tävla med en dräkt. Om assistenten bär en dräkt under framträdandet så kommer den inte att bedömas för hantverket, utan behandlas som en scenrekvisita.
 • Varje deltagare kommer bli tilldelade en bedömningstid innan tävlingen, där domarna granskar hantverket. Tiden är enbart till för att domarna ska kunna kolla närmare på alla dräkter och ställa frågor.
 • Tävlande måste vara i tid till tävlingen och genrep. Om deltagaren inte är på plats blir denna diskvalificerad.
 • Anmälan till tävlingen kan inte göras på plats, detta måste ske via mail innan givna deadline.
 • Tävlande skall i sin anmälan nämna ifall den behöver mikrofoner eller annan teknisk utrustning till sitt framträdande. Om den tävlande använder bord, stolar eller annan scenrekvisita i sitt framträdande behöver denne ta med det själv och på egen hand, eller med hjälp av en assistent, bära det på och av scenen.
 • Deltagarens ljud/videofil måste följa angivna format, och får högst vara 3 min lång.
 • Brytande av någon av ovanstående regler kan resultera i sanktioner såsom diskvalificering ur tävlingen.

 

 

 

Utförande

Infomöte

De tävlande samlas backstage på Comic Con Stockholm tillsammans med tävlingens arrangörer på angiven tid som mailas ut innan fredagen. Tävlande behöver inte ha sina cosplays på sig vid denna samling. Arrangörerna går genom reglerna samt hur tävlingen kommer gå till.

 

Förbedömning

De tävlande kommer få en förbedömningstid samt startordning av showen på mail. Vid förbedömningen är det ett krav att deltagaren har sin dräkt på sig. Det är viktigt att passa denna tiden, då risken finns att deltagaren diskvalificeras ifall den inte kommer i tid. Förbedömningen kommer att gå till så att varje deltagare träffar domarna i ett rum där domarna kan ta sig tid att kolla närmre på hantverket. Denna tid kommer vara ganska kort, och är beroende av hur många deltagare tävlingen kommer att ha. Ju färre deltagare, desto längre tid finns tillgänglig för bedömningen av hantverket.

 

Show

Efter förbedömningen skall alla samlas vid scenen i sina dräkter en halvtimme innan showen börjar. Vid tävlingens start kommer det att vara en kort introduktion av Cosplay-SM, våra domare och tävlingens format. Deltagarna presenteras sedan i startordningen och gör sina framträdande. När alla har gjort sina framträdanden kommer det att vara en kort mellanakt för att ge domarna tid att överlägga och komma fram till ett beslut.  Direkt efter detta är prisutdelningen då första och andra pristagaren annonseras.